lauantai 26. marraskuuta 2011

Juhlintaa

Minulla oli tällä viikolla syntymäpäivä. Arkena ei oikein ehdi juhlia eikä kyllä olisi jaksanutkaan, sillä sen verran voimille ensimmäinen työviikko kolmen viikon sairasloman jälkeen on käynyt. (Sairasloma johtui siis veljeni kuolemasta.)

Tänään juhlittiin! My meni vaarillensa yökylään ja meille tuli ystäviä illanviettoon. Ennen Mytä meillä oli tapana viettää iltaa hyvän ruaan ja juoman parissa ystävien kesken...siis oikein pitkän kaavan mukaan. Ja tänään teimme samoin, pitkästä aikaa. Eilen illalla jo aloitimme valmistelut: pannacotta hyytymään ja possufile marinoitumaan...Tänään aamupäivällä jatkoimme valmisteluja: mansikkakastike pannacotalle valmiiksi, täyte possufileelle valmiiksi jne...My seurasi meidän kokkailuja ja totesi äärimmäisen rehellisesti: "Onneksi minä pääsen tänään vaarille syömään makaronilaatikkoa." Aamupäivän valmistelujemme aikana My pakkasi tavaransa yökyläilyä varten valmiiksi...aikamoinen varustus yhden yön kyläilyyn... ;-)



Yhden aikoihin saapuivat vanhempani, veljeni sekä Myn vaari kakkukahveilemaan. Tarjoilu oli simppeliä valmistavaraa, koska illanvalmisteluissa oli ihan tarpeeksi hommaa. Kahvittelujen ja leikkien jälkeen My lähti vaarin matkaan yökyläilemään...kaikkine tavaroineen.


Viiden aikoihin aloittelimme illanvieton ystäviemme kanssa. Nautimme ennen kaikkea hyvästä ruuasta...hyvässä seurassa. Oli kiva huomata, että ruuanlaittotaidot tällaiseen iltaan ovat edelleen tallella...vaikka edellisestä samankaltaisesta illasta on vuosia. Täytyy ehdottomasti alkaa harrastaa tällaisia iltoja useammin, hyvää ruokaa, juomaa ja seuraa ei voita mikään.


Ja mitä tänään nautimme?

Aperitiiviksi espanjalainen kuohuviini Codorníu Clásico Seco.
(Kaikkien juomien kuvat Alkon verkkosivuilta.)

Alkuruuaksi Manteli-valkosipulikeittoa sekä viininä chileläinen valkoviini Cono Sur Reseva Chardonnay.



Manteli-valkosipulikeitto valmistuu näin:

Aineksiksi
 125g kuorittuja manteleita
4 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
1 sipuli
1 purjon vaalea osa
2rkl oliiviöljyä
150g ranskanleipää viipaleina
ripaus cayennenpippuria
ripaus valkopippuria
1rkl sitruunan mehua
8dl kanalientä (laadukkaasta fondista)
2dl kuohukermaa
Pinnalle valkosipulisia leipäkuutioita ja hienonnettua persiljaa.

Pane mantelit ja kuuoritut valkosipulinkynnet sekä ripaus suolaa tehosekoittimeen ja jauha hienoksi.
Kuori ja hienonna sipuli ja purjo. Kuullota ne pehmeiksi öljyssä. Lisää kuorittu, kuutioitu leipä, vähän cayenne- ja valkopippuria sekä tilkka sitruunamehua. Lisää manteli-valkosipuliseos ja lämmitetty kanaliemi joukkoon. Keitä hiljalleen 20-30 minuuttia.
Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää kerma. Tarjoile leipäkuutioiden ja hienonnetun persiljan kanssa. Kerman voi myös vaahdottaa ennen lisäämistä, jolloin keitto on kuohkeampaa.

Pääruuaksi Välimeren täytettyä porsaanfileetä ja viininä espanjalainen punaviini Paternina Banda Azul Crianza.


Tässä vaiheessa ruoka oli niin maistuvaa ja tunnelma mukava, että unohtui napata valokuva herkuista...

Välimeren täytetty porsaanfilee valmistuu näin:

Aineksiksi:

1 kg porsaan ulkofileetä
Marinadi:
0,75 dl rypsiöljyä
1 sitruunan mehu
2 valkosipulin kynttä viipaleina
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
1 rkl kokonaisia viherpippureita
Täyte:
1 dl persiljaa
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
0,5 dl mustia oliiveja
1 sitruunan kuoria
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
Lisukkeena:
2 rasiaa kirsikkatomaatteja
4-6 kokonaista valkosipulia

paistamiseen öljyä
kutistumatonta puuvillalankaa sitomiseen

Valmista marinadi. Nosta filee marinadiin ja anna maustua jääkaapissa yön yli.
Pyyhi fileen pinta kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa filee tasaiseks levyksi. Nuiji pinta kevyesti nyrkillä.
Valmista täyte hienontamalla kaikki aineet tahnaksi tehosekoittimessa.
Levitä tahna fileen pinnalle. Kääri filee rullalle ja sido tiukasti langalla. Hiero pintaa hieman suolaa ja mustapippuria. Ruskista käärön pinta pannulla. Nosta uunivuokaan ja kaada pohjalle hieman vettä. Kypsennä kääröä 175 asteessa noin tunnin ajan tai kunnes sisälämpötila on 70 astetta.
Kääri kypsä filee hetkeksi folioon vetäytymään. Poista langat ja viipaloi liha. Paistolientä voi tarjota kastikkeena.
Tarjoile lisäkkeenä uunissa paistettuja kirsikkatomaatteja ja valkosipuleita. Leikkaa valkosipuleista päältä viipale pois, kynnet on helpompi kaivaa kypsinä sipulista. Tomaatit ja valkosipulit kypsyvät noin puoli tuntia, kypsennä ne paistin kanssa samaan aikaan uunissa.

Jälkiruuaksi Pannacottaa mansikkakastikkeella ja kuohuviininä chileläinen Fresita.



Pannacotta ja mansikkakastike valmistuu näin:

Aineksiksi:
3 liivatelehteä
1 vaniljatanko
2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
2 rkl fariinisokeria tai tummaa kidesokeria
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
Marjakastike:
n. 200 g pakastemansikoita
1 dl sokeria
1 dl vettä

Pane liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus. Sekoita ruokakerma ja kananmunat kattilassa. Kuumenna seos höyryäväksi koko ajan sekoittaen ja lisää joukkoon vaniljatangon sisus, sokeri ja liotetut liivatelehdet (purista ensin vesi pois). Jäähdytä haaleaksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää seokseen.
Kaada seos kelmulla vuorattuihin annoskuppeihin tai noin 1 litran vetoiseen kulhoon. Anna hyytyä jääkaapissa mieluiten yön yli.
Valmista kastike. Ota marjat pakastimesta hetkeksi sulamaan. Kuumenna vesi ja sokeri kiehuvaksi seokseksi ja lisää marjat. Keitä pari minuuttia. Soseuta ja siivilöi kastike ja tarjoa haaleana tai kylmänä. Kumoa hyytyneet panna cotat tarjoilulautasille ja koristele kastikkeella. Tarjoa loppukastike erikseen.

Loppuillan hengailuun oli cheddar-kuutioita sekä paria eri portter-olutta: Aldaris Porteris sekä London Porter. Tosin cheddar-kuutioita ei kukaan enää jaksanut syödä...

Vielä hengaillaan,
Woops

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti