torstai 6. joulukuuta 2012

Itsenäisyyspäivä



Aamu alkoi meillä rauhallisesti ja pitkään nukkuen, sillä My oli viime yön yökylässä vaarillansa. Itseasiassa My tuli kotiin tänä aamuna 2 minuuttia sen jälkeen kun Myn isi oli herännyt.

Lounaan jälkeen My lähti isinsä sekä ystävänsä Emman sekä Emman isin kanssa mäkeä laskemaan. Ensimmäistä kertaa tänä talvena! :-)


Mäenlaskun jälkeen Emman ja Juha tulivat meille hidastempoiselle itsenäisyyspäivän päivälliselle.


Koitin miettiä itsenäisyyspäivään sopivan, kotimaisista raaka-aineista valmistetun, talvisen ja vähän jouluisenkin aterian, joka maistuisi myös kahdelle tytölle. Ja seuraavaan päädyin:

Lapin napit


leipäjuustoa
pihlajanmarjahyytelöä
kylmäsavustettua poropaistia

Leikkaa juusto vinoneliöiksi. Valuta viipaleet talouspaperin päällä. Taittele lihaviipaleet juustojen päälle. Nosta nokare hyytelöä koristeeksi.

Tytöille laitoin kaikki raaka-aineet erikseen lautasille, jotta kaikkea voi maistella erikseen. Pihlajanmarjahyytelö kun kuulosti Mystä etukäteen liian epäilyttävältä.


Tervainen olutpata ja perunoita


10 salottisipulia
5 valkosipulinkynttä
1 rkl voita tai margariinia
3 dl olutta 
170 g pekonia
700 g naudanpaistia
2 kpl palsternakkaa
2 kpl porkkanaa
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl sokeria
30 g tervaleijona-pastilleja
2, dl lihalientä

persiljaa ja perunoita

Kuori ja lohko sipulit. Kuumenna rasva pannulla. Lisää sipult ja kuullota miedolla lämmöllä niin, että ne karamellisoituvat. Kaada olut loppuvaiheessa joukkoon ja kiehauta.

Hienonna pekoni ja paloittele naudanpaisti kuutioiksi. Ruskista pekoni omassa rasvassaan paistinpannulla ja siirrä pataan. Ruskista lihakuutiot ja lisää nekin pataan.

Kuori ja kuutioi palsternakka ja porkkanat lihojen joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää myös sokeri ja tervaleijonat, lihaliemi sekä olutliemi sipuleineen.

Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

Koristele persiljalla ja tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa. Ruokajuomaksi varasin meille aikuisille pullolliset Teerenpelin Sauhu Santtua.


Aura-juustoa, pipareita ja glögiä


Leikkaa nokareet aura-juustoa pipareiden päälle ja koristele kuivatun viikunan viipaleella.

Alkuruuasta Mylle maistui juustot ja Emmalle poro-leikkeleet. My ei edes halunnut maistaa poroa, koska ei kuulemma voi syödä "poro-raukkaa".



Alkuruuan ja pääruuan välillä tytöt ehtivät leikkiä mukavasti.

Pääruoka maistui kaikille mainiosti. Ja koirammekin saivat omat annoksensa. :-)





Jälkiruokaa kruunasi taustalla soiva Sibeliuksen musiikki. Tulipa kuunneltua pari sellaistakin kappaletta, joita juuri maanantaina esitimme orkesterini kanssa Kaunialan sairaalassa Itsenäisyyspäivän-konsertissa.

Tässä vaiheessa on siis kaikilla massut aikas täynnä. Illansuussa katsellaan vielä Linnanjuhlia...My sen verran kuin jaksaa...

Hyvää itsenäisyyspäivää,
Woops

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti